Tijd voor rust – Xiu Xi

Xiu Xi

Iedere keer als ik weer wat nieuws leer over Chinese karakters van mijn zeer geliefde Chinese Brothers en Teachers, dan sla ik steil achterover. De diepte van een woord als je die leest / begrijpt vanuit een Chinees karakter is zoveel groter dan de letters die wij er aan kunnen geven.

Vanuit een diep respect voor de diepte die ik – nog – niet helemaal kan bevatten, ga ik toch proberen jullie een stukje mee te nemen in de wondere wereld van Xiu Xi, omdat de werkelijke diepte van de betekenis ineens iets heel eenvoudigs terugbrengt naar een diepere essentie.

Xiu Xi wordt in het kort, in de meest eenvoudige versie, vertaald als PAUZE. En als je het uitspreekt klinkt het als Sushi, dus voordat ik begreep wat er werkelijk werd gezegd, heb ik jarenlang alle pauzes met een Chinese leraar aangekondigd als ‘Sushi’ joy

Het karakter Xiu; je ziet het karakter van een mens en een karakter van een boom. Jij bent die boom. Jij bent één met de energie van die boom. Je ervaart de wortels diep in de aarde en de takken uitreikend in de blauwe hemel. Tegelijkertijd sta je tegen de boom en wordt je gesteund, waardoor je rug kan ontspannen.

Het karakter Xi; dit karakter is een combinatie van het karakter zelf en het karakter van je hart. Jij zakt in je hart en jouw hart ontspant in jou. Het is in jou en nergens anders. Niet bij je ouders of je kinderen, niet bij je telefoon, niet in het verleden of in de toekomst. Maar in jou.

De combinatie van Xiu Xi; voel je als een boom, gewoon aanwezig, stil en sterk. Nergens anders. Voel je gesteund door de boom, laat je steunen. En net als die boom, je bent hier, nu, nergens anders. Je zakt in je hart. Je hart is aanwezig in jou.

Je bent stil. Je hoeft het niet te begrijpen. Je hoeft het niet te onthouden. Je bent hier.

Neem een rust moment voor jezelf.

‘Take a rest, take a break, xiu xi’

 

#chineng #healing #chinenghealing #levensvreugde #levensenergie #verbinding #bodyandmind #coaching #bewustzijn #persoonlijkeontwikkeling #energie #zelfvertrouwen #helen #heelzijn #emoties #gezondheid #balans #zhineng #zhinengqigong #qigong #medicijnlozeziekenhuis #training #retraite #onlinehealing #meditatie #onlinemeditaie