Teveel

Vaak doe je veel te veel. Als je afwast hoeft je hoofd niet door te ratelen. Als je wandelt ook niet. Je hoeft niet emotioneel te zijn als je televisie kijkt of aan het werk bent. Je billen mogen best loshangen als je stilstaat, net als je schouders en je nek en je beenspieren. En buikademhaling kan ook prima als je zit te bellen.

Vaak ratelt het hoofd maar door, blijf je maar emotioneel en zijn je spieren veel te gespannen. Dat is allemaal energieverspilling. Het mag best stil zijn in hoofd en hart. Spieren mogen best rusten als ze even niet nodig zijn. Ontspan. Laat los. Geniet.

Bij veel qigongoefeningen zoek je ontspanning en stilte. Maar ook los van de oefeningen, blijf je dat natuurlijk doen. Hoe beter dat lukt, hoe dieper de effecten van qigong zijn. Op een stille dag voelt een oefening sterker, zijn de bewegingen makkelijker en hebben ze meer effect. Niet dat je de hele dag niks moet gaan doen. Maar het moet toch lukken om het dwalen van denken en voelen wat te beperken en het gevoel van druk, druk, druk te vervangen door ontspannen genieten van wat je doet. Op z’n minst een beetje. Klinkt simpel, maar ik vind het lastig genoeg.

Peter Veen – 13 maart 2009