Samen

Om gezond te zijn en te blijven, te groeien en ontwikkelen, om te blijven staan en bij te blijven in een tijd en een wereld die zo sterk en snel veranderd is het nodig om in balans te blijven. Gezond. Sterk. Lichaam en geest in balans.

Toch merk ik steeds vaker dat mensen ‘omvallen’. Twijfelen of ze het wel goed doen. Of ze niet iets heel essentieels achterwege laten. Alsof iedereen het begrijpt, alleen jij niet. Je wordt toch ziek, hebt onbegrepen pijnen, blijft moe. Zoekend, in de war of zelfs een neiging richting depressie. Of je wilt anderen om je heen helpen, maar hebt geen idee waar te beginnen. Het lijkt soms zo veel of zo groots.

Ook ik ga door al deze fases heen. Door mij heen ervaar ik regelmatig een disbalans. Mede daardoor kwam ik er – weer – achter hoe krachtig het is om samen te zijn met een groep gelijkgestemden, met mensen die als het ware dezelfde taal spreken. Zelfs als er geen woorden zijn en je alleen maar samen bent – online of live, in meditatie of in beweging – doet dat enorm veel. Door de lessen, de groepen, de opleiding en de verschillende events heb ik zo duidelijk mogen ervaren dat het samenzijn zeker zo essentieel is als voeding, beweging, slaap en buitenlucht.

De wereld veranderd en ook de manier van begeleiden, van helen is niet meer hetzelfde als een jaar geleden, of zelfs maar een half jaar geleden. Het gaat niet alleen maar om de verbinding van lichaam – hart – hoofd of de verbinding van aarde – lichaam – hemel. We gaan meer naar een verbinding in samen-zijn, samen delen, lachen, huilen, trainen, helen. Niet zoeken naar de verbindingen in jou en met het universum, maar aanwezig zijn in die verbinding.


Dan ontstaat er vertrouwen. Vertrouwen in je dieper weten, je lichaam, je proces. En vertrouwen in vertrouwen.

Om hierin sterker te worden helpt het enorm om te delen wat er in je speelt. Sharing is zoveel belangrijker dan dat we tot nu toe hebben beseft. Als jij deelt wat jij ervaart, dan bevestig je jouw proces. Ook als het gaat om pijn, verwarring of angst. Door te erkennen wat er is kan de qi weer gaan stromen. Als je het in je houdt, bij je houdt, niemand er mee lastig wil vallen, stagneert de qi. En het bijzondere van sharing; als jij deelt gaat qi ook bij de ander stromen en vice versa. De een opent door te praten over zijn ervaringen, de ander opent door te luisteren vanuit een open hart. Beide partijen zijn open, beide partijen ontvangen. Openen vanuit het hart, ontvangen in het hart. 

Laten we weer vaker Samen Zijn. Lachen. Dansen. Trainen. Mediteren. Huilen. Omarmen. Zijn. 

Ik verheug me!