Achter je navel aan

Doe je oefeningen als mindfulness, meditatie of qigong? Vaak oefen je dan op speciale momenten, bijvoorbeeld ’s ochtend vroeg een uur en ’s avonds nog een half uurtje. Maar het fijnst is het natuurlijk om te oefenen tijdens de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, als je – zoals ik – elke dag een dik uur met de hond loopt. Oefenen maakt zo’n wandeling extra interessant.

Wat je dan kunt doen?

Check eerst al lopend je houding en hou vooral je kruin goed omhoog en trek je kin iets in, zodat je nek lang is. Focus dan binnendoor op het gebied achter je navel en laat iedere beweging die je maakt daar beginnen. Het slingeren van je armen, de beweging van je benen laat je achter je navel beginnen, in het centrum van je lichaam. Ook om je heen kijken, je hond fluiten, iemand groeten, en zelfs je kruin opnieuw omhoog duwen als je even vergeten was die hoog te houden, je doet alles vanuit je centrum. Lopen begint vanzelfsprekend ook vanuit je middelpunt – vanuit je dantien. Vrij vertaald loop je dus achter je navel aan. Het is een simpele opdracht, maar je moet jezelf er tot vervelens toe aan blijven herinneren, want hoe een voudig ook, zelfs zo’n simpele opdracht vergeet je tijdens een wandeling ontelbaar vaak. Zeker de eerste keer.

Op die manier je aandacht laag houden, is goed voor je ontspanning en de moeite om dat te doen, is goed voor je focus. Wel opletten dat je (ook) oog houdt voor je omgeving.

Grappig trouwens dat de hond tijdens de hele wandeling druk bezig is. Soms pakt-ie een dooie mol en neemt die een paar honderd meter mee. Dan draagt-ie trots een gevonden deksel van een koekblik. Maar na een poosje laat-ie steevast alles weer vallen. Om uiteindelijk blij en vrolijk met niks thuis te komen. Dat is nog eens loslaten!

Peter Veen

Opmerking: Let op dat je onderrug een beetje bol blijft. Dat gaat het makkelijkst als je achter het punt aanloopt dat twee vingerbreedtes onder je navel ligt. Dat is het centrum van je lichaam.

12 april 2009 – Peter Veen