Extra energiestoot

Natuurlijk ben je wel eens ziekig of slapjes. Verkouden, maagpijn, een onregelmatig hart, of een algehele vermoeidheid, een gebroken botje, noem het maar. Er is dan een simpele qigong- methode om jezelf of het zieke orgaan een extra energiestoot te geven. Denk eerst aan een moment dat je nog gezond en energiek was, herinner je dat gevoel en hou het vast. Dat moet het resultaat worden van deze oefening.

Doe een poosje laQi (handpalmen voor je navel van en naar elkaar bewegen) om qi te verzamelen. Of je staat, zit of ligt maakt niet uit. Ervaar daarbij jezelf als een grote bol warme energie (qi). Bij de open-beweging open je jezelf naar alle richtingen: voor, onder, boven, links, rechts en achter. Open je hoofd, je borst, je rug, je heupen, je benen, je gedachten. Open alles en denk ver weg. Bij de sluitbeweging focus je volledig op je handen. Word je handen. Word de energie in je handen. Herhaal dat een poos. Heb je voldoende qi verzameld, voelt het alsof er een grote warme energiebal tussen je handen zit?

Breng je handen dan naar de plek waar het probleem zit. Stuur de qi er doorheen. En haal terug. Alsof je een truitje uitspoelt in een handwasje. Laat het aan het zieke orgaan of lichaamsdeel zelf over om de energie op te nemen. Als je denkt dat het genoeg is, stop er dan mee, leg je handen op je navel en voel de warmte onder je handen in je buik.

(Genoteerd na een vierdaagse met Zhineng teacher Li Hong-Shi.) Peter Veen – 16042009